od roku 2018 do roku 2020

historie lučinského fotbalu

Začátek roku 2018 zastihl jednotlivá družstva oddílu Finstal Lučina v plné zimní přípravě na zahájení jarní části sezóny 2017/2018. Mládež absolvovala v rámci zimní přípravy kondiční soustředění v rekreačních střediscích Moravskoslezských Beskyd. V rámci herní přípravy v tomto zimním období, odehrála všechna družstva v působnosti regionu přípravná utkání na hřištích s umělým povrchem.

Muži, pod vedením trenéra Reného Hrušky, odehráli v 1.B třídě sk.C v jarní části celkem 13 utkání a umístili se historicky na prvém místě, s celkovým ziskem 60 bodů – za 19 výher, 3 remíz a 4 prohry, a skórem 85:35.  Tímto okamžikem jsme si po dlouhé době splnili cíl a sen postoupit do 1.A třídy. Nejlepšími střelci našeho družstva byli s 19 brankami Kamil Tomiček a Martin Mikulec.

Žáci, pod vedením Ivo Čepčora a Zdeňka Zelinky, odehráli v Okresním přeboru v jarní části celkem 9 utkání a umístili se na desátém místě, se ziskem 5 bodů – za 1 výhru, 2 remízy a 15 proher.

Úspěšné a kvalitní herní projevy družstev oddílu, obecné povědomí v médiích a ostatní propagace přispěly ke zvýšení divácké návštěvnosti domácích utkání a také zajistily adekvátní reprezentaci jména obce. Tyto výsledky se kladně podepsaly na zvýšení zájmu o tento druh sportu v obci.

Letní přestávku mezi sezónami využila jednotlivá družstva oddílu k zaslouženým dovoleným, regeneraci a následně se, v závislosti na začátcích svých soutěží, sešla k aktivní kondiční a herní přípravě.

Podzimní sezóna ročníku 2018/2019 navázala na předcházející poctivou práci na všech úrovních a všechna družstva odváděla kvalitní herní výkony.

Do historicky prvního ročníku účasti v 1.A třídě skupině B nastoupili muži nadále pod vedením trenéra Reného Hrušky, kdy jim byly za soupeře mužstva okresu Frýdek-Místek, Nový Jičín, Ostrava a Karviná. Své domácí zápasy jsme opět odehráli na Lučině a na tato utkání přicházela slušná divácká návštěva. Za podzim odehráli v krajské soutěži 1.A třídy celkem 13 utkání a umístili se na slušném 8. místě, se ziskem 19 bodů – za 6 výher, 1 remízu a 6 proher, a skórem 26:32. Prioritou pro jarní část sezóny je udržet střed tabulky a pokračovat další rok v soutěži 1.A třídy.

Žáci, pod vedením Ivo Čepčora, Zdeňka Zelinky a Karla Kozla, odehráli v Okresním přeboru v podzimní části celkem 10 utkání a umístili se na 7.místě, se ziskem 7 bodů – za 2 výhry, 1 remízu a 7 proher.

Začátek roku 2019 zastihl jednotlivá družstva oddílu Finstal Lučina v plné zimní přípravě na zahájení jarní části sezóny 2018/2019. Mládež absolvovala v rámci zimní přípravy kondiční soustředění v rekreačních střediscích Moravskoslezských Beskyd. V rámci herní přípravy v tomto zimním období, odehrála všechna družstva v působnosti regionu přípravná utkání na hřištích s umělým povrchem.

Muži, pod vedením trenéra Reného Hrušky, odehráli v 1.A třídě sk.B v jarní části celkem 13 utkání a umístili se na 10. místě, s celkovým ziskem 34 bodů – za 10 výher, 4 remízy a 12 proher, a skórem 53:58.  Nejlepšími střelci našeho družstva byli s 16 brankami Kamil Tomiček a s 13 brankami Lukáš Myšinský. Bohužel před posledním utkáním sezóny náhle ukončil své působení v roli trenéra René Hruška.

Do druhého ročníku účasti v 1.A třídě skupině B nastoupili muži již pod vedením nového trenér, kterým se stal Michal Chlebek. Ten již v historii na Lučině, hrál a to konkrétně v prvním roce působení Lučiny v 1.B třídě. Tento hrající trenér s ligovými hráčskými zkušenostmi a zároveň s trenérskými zkušenostmi z divizního Frýdlantu nad Ostravicí, navázal na práci Reného Hrušky. Svými zkušenostmi a přístupem posunul hráče fotbalově opět o krůček dál a Lučina na podzim předvádí líbivý fotbal se spoustou branek.

Tímto však výčet úspěchů a jedinečných zážitků lučinského fotbalu nekončí, naopak. Díky dobrým výsledkům, práce vedení i sponzorů a kontaktům na správných místech se podařila další unikátní věc. Tou se stalo domácí utkání v přímém přenosu na České televizi v rámci celorepublikového projektu „MŮJ FOTBAL“. Zde Fotbalová asociace České republiky (FAČR), Česká televize a sázková kancelář FORTUNA vybírají fotbalová utkání nižších soutěží (na úrovni Okresních a Krajských soutěží), které pak následně odvysílají v přímém přenosu, čímž může tento zápas sledovat celá republika. Vzhledem k termínům v televizi bylo stanoveno datum přenosu na 27.10.2020 a soupeřem bylo nedaleké družstvo FK Baník Albrechtice. Výkop zápasu byl stanoven na 12:15 hodin, utkání navštívilo na Lučinu rekordních 821 diváků a ke spokojenosti celé Lučiny domácí hráči zvítězili 4:2. Branky za Finstal Lučina vstřelili 2x Kamil Tomiček, dále pak hrající trenér Michal Chlebek a Robin Kalmus. Za hosty se trefili Antonín Chumchal a Michal Kvapil. Nejlepšími hráči utkání byli zvoleni a ceny od sponzora utkání FORTUNY obdrželi lučinští bratři Radek a Kamil Tomičkové.

Po tomto utkání následovalo poslední utkání podzimu, Lučina hrála ve Starém Městě a zvítězila 3:2. Na dlouhou dobu však bylo toto utkání poslední, jelikož v průběhu března 2020 zasáhla celý svět včetně Evropy i naší země epidemie viru COVID-19. Byly nařízeny nejrůznější omezení a karantény, následkem čehož byly všechny soutěže ke dni 7.4.2020 ukončeny.

Muži tak v neúplném ročníku skončili po 13 odehraných zápasech na 7.místě, se ziskem 20 bodů a skórem 32:27, za 6 výher, 2 remízy a 5 proher. Nejlepšími střelci byli s 10 brankami Kamil Tomiček a s 6 brankami Lukáš Myšinský.

Sledujte nás také na sociálních sítích